PRIMARIA COMUNEI BILBOR

Judetul Harghita

TURISM

    Monumente ale naturii
 • Mlastina Mineralizata DOBREANU (rezervatie botanica)
    Plante ocrotite din epoca glaciala, localizate in mlastina Dobreanu:
 • Menyanhes Trifoliata
 • Salix Repens
 • Ligularia Siberica
    Flora ocrotita in imprejurimile localitatii Bilbor
 • Pinus Mugo (denumirea populara - Jneapan)
 • Calamagrostis Neglecta, localizat in zona Rachitis si in muntii Calimani
 • Salix Starkeana, localizat in zona Bilbor
 • Taxus Baccata (denumirea populara - Tisa), localizat in muntii Calimani
 • Pinus Cembra, localizat in muntii Calimani
 • Viola Epipsila, localizat in zona Bilbor
 • Thimus Biohorensis, localizat in muntii Calimani
 • Dianthus Glacialis, localizat in muntii Calimani
 • Rododendron Koschyi, localizat in muntii Calimani
    Fauna ocrotita in zona localitatii Bilbor:
 • Lyrurus Tetrix (cocosul de mesteacan)
 • Mustela Foina (jderul)
 • Ciconia Ciconia (barza alba)
 • Ursus De Munte (ursul brun)
    Obiective turistice care pot fi vizitate in comuna Bilbor:

    Biserica ortodoxa "Sf. Nicolae"    Prima ctitorie de la Bilbor, inaltata la 1795-1797, infatiseaza planul trilobat, cu abside laterale poligonale. Tavanul pronaosului e drept, caci invelitoarea este strapunsa de o miniclopotnita, al carei coif se termina plin bulbi si careia, o poala de sita pare a-i sugera o baza. Bolta naosului, sub aceeasi influenta moldoveana ca si planul, este poligonala, din fasii curbe, marcate de nervuri. Acoperirea altarului pastreaza structura traditionala, a boltii semicilindrice intersectata de trei fasii curbe, si retrasa, de la linia peretilor, pe suprafete plane. La piciorul sfintei mese din piatra cioplita este inscriptionat in chirilica, probabil numele ctitorului bisericii: RONCAN, nume pastrat azi in localitate de urmasii lui, RUNCAN, semnificand pe cei care locuiau in locuri defrisate de padure.  
    Pridvorul, amplasat spre sud, in dreptul intrarii in pronaus, explica influenta arhitecturii de lemn din Moldova. Aceasta are arcade cioplite, iar la renovarea din 1879 facuta de Raszvenszki din Bucovina, a disparut grinda originala pe care era aplicat simbolul solar, inconjurat de raze. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, pe latura de sud a fost adaugata o prispa cu stalpi sculptati simplu, pe care s-a suprainaltat o clopotnita cu foisor si coif poligonal.
    Sfintirea ctitoriei construita la 1795-1797, s-a facut de catre Episcopul roman Ioan Lemeny in anul 1837, remarcand ca "acest locas poarta cruci model voievodal".

    Biserica ortodoxa "Sf. Ap. Petru si Pavel" (1936)


    Intre 1933-1937, se ridica noua biserica cu hramul "Sfintilor Apostoli Petru si Pavel", asezata in centrul localitatii, construita in stil bizantin, cu 3 turnuri, 2 spre apus si unul spre rasarit cu o cupola. Iconostasul bisericii a fost realizat de cunoscutul pictor Aurel Ciupe (1900-1988), profesor la scoala de arte frumoase din Cluj si rector al Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj intre anii 1950-1956. Acest profesor emerit a executat lucrari din zona Mures-Toplita sub comanda Arhidiecezei Alba-Iulia: Capela Baile-Sovata, Iconostasul Bisericii Bilbor, Iconostasul bisericii Bardesti, Iconostasul bisericii din Iernut, mentionate in memoriile "Nascut odata cu secolul" din anul 1998. Cu toate ca in localitate oamenii erau marcati de saracia din zona montana, ei participa cu mult suflet la terminarea acestui locas.
    Presteaza foarte multe zile de munca pentru arderea si stinsul varului si pentru transportul materialelor de constructie. Receptia edificiului se realizeaza in anul 1937, de catre reprezentantii Oficiului Protopopesc al Gheorgheniului.

    Cladirea Primariei si a Consiliului Local - (monument istoric 1936)    Cladirea scolii generale - (monument istoric 1936)    


    In ziarul "Glasul Muresului" - an III, no. 72 din 15 august 1936 se consemneaza: "Comuna Bilbor curat romaneasca, izolata complet pana dupa razboi de restul imparatiei habsburgice, taranii traind o viata de pastori cu adevarat patriarhala, dezinteresati de treburile publice, ajunge intr-un interval de timp foarte scurt pivotul romanismului stiutor de carte din regiune.[...]. Aici se pastreaza portul nostru national nealterat, obiceiurile noastre cu pronuntat colorit dacic, a neaosei noastre limbi romanesti, intr-un cuvant o comoara istorica,asezata pentru o trainica pastrare in creierul muntilor Calimani, in apropierea faimosului "triplex confinium" (tripla granita dintre Ardeal-Bucovina-Romania), ajunge azi una dintre cele mai frumoase comune romanesti din intreaga tara". 
    Acest document a fost scris in 1936 ca un elogiu adus oamenilor din Bilbor pentru terminarea constructiei in rosu a noii scoli din caramida, cu 5 sali de clasa, un laborator, spatiu pentru biblioteca scolara, locuinta de doua camere pentru director si in demisolul cladirii un spatiu pentru internat si magazie.

    Monumentul Eroilor - (din primul si al doilea razboi mondial)    


    "Mlastina mineralizata Dobreanu" - (rezervatie botanica)
    Se afla pe un teritoriu de aproximativ 3.5ha la o altitudine de 910 m fiind o rezervatie naturala importanta care este alimentata mereu de izvoare de apa minerala. Pe langa turba gasim si tufuri calcaroase care inglobeaza ramasite ale plantelor din era glaciara cum ar fi Menyanthes Trifoliata, Salix Repens, Liguaria Sibirica precum si multe alte plante relicve ale vegetatiei tundrei.
 
    Rezervatia de la Paraul Rusilor    
    Pe o suprafata de 0.2ha exista o ingradire pentru protejarea Mesteacanului Pitic.
    Pot fi organizate excursii pe jos pe urmatoarele trasee:
 • Bilbor - Valea Sestinei - Naureasca: marcaj cruce albastra, 7km, diferenta de nivel fiind de 490m, durata aproximativ 2.5 ore.
 • Bilbor - Paraul Borkut - Bistricioara - Alunis (1440m) - Dragoiasa: marcaj linie albastra, 10 km, diferenta de nivel 412m, durata aproximativ 3.5 ore.
 • Bilbor - Paraul Vaman - Neagra - Brosteni (Paraul Csutak): marcaj cruce albastra, 7.5 km, 366m diferenta nivel, durata 3 ore.
 • Rachitis - Naureasca - Toplicioara: marcaj punct rosu apoi linie rosie, 12-14 km, durata 5-6 ore cu posibilitatea de popas la Cabana Coada Vacii.
 • Bilbor - Toplicioara - Varful Racila - Alunis - Vaman - Harlagia (1589m) - Varful Tibles (1669m): marcaj o dunga rosie, 30 km, diferenta nivel 720 m, durata excursiei aproximativ 10-12 ore.